Γεωθερμία

Αντλία Θερμότητας και Γεωθερμία

Γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης, όπου με τη χρήση μιας Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας (ΓΑΘ) επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.

Εμάς μας ενδιαφέρει η Αβαθής Γεωθερμία. Η Αβαθής Γεωθερμία είναι μια νέα μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που αντικαθιστά πλήρως τη χρήση πετρελαίου, αλλά και όλα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Συγκαταλλέγεται στις ήπιες μορφές ενέργειας, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρύπους ή απόβλητα και προσφέρει οικονομία και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Πρακτικά η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας παίρνει την απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό από τα υπόγεια νερά ή τη θερμότητα της γης και με τη βοήθεια συμπιεστή (κομπρεσέρ), που δουλεύει με ηλεκτρική ενέργεια, ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 58 έως 65 βαθμούς. Ακριβώς την ίδια δουλειά κάνει το οικιακό ψυγείο και το κλιματιστικό μηχάνημα που συναντάμε στα σπίτια και στα γραφεία.

Αρχή λειτουργίας

Τα πλεονεκτήματα ενός γεωθερμικού συστήματος είναι:

  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο και άλλες συμβατικές μορφές ενέργειας
  • Οικονομικό λειτουργικό κόστος έως και 80%
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Αξιόπιστη τεχνολογία, φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς εκπομπές ρύπων
  • Ελάχιστο κόστος συντήρησης
  • Προσθέτει αξία στο ακίνητό σας, αφού βελτιώνεται η ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου σας
  • Δυνατότητα χρηματοδότησης με το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”
  • Αποφυγή ακαλαίσθητων επεμβάσεων στο σπίτι (εσωτερικά ή εξωτερικά), καθώς δεν υπάρχουν λεβητοστάσια, καμινάδες, δεξαμενές πετρελαίου και άλλες παρεμφερείς κατασκευές, που απαιτούν οι συμβατικές εγκαταστάσεις θέρμανσης ή ψύξης

Tο μειονέκτημα είναι το υψηλότερο αρχικό κόστος κατασκευής σχετικά με τα άλλα συμβατικά συστήματα.

Γεωθερμία και Αντλία Θερμότητας

Αντλία Θερμότητας Αέρος – Νερού

 

Γεωθερμία και Αντλία Θερμότητας

Η Αντλία Θερμότητας Αέρος – Νερού εκμεταλλεύεται την ενέργεια που υπάρχει στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον για την παραγωγή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης.

 

Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας

 

Γεωθερμία και Αντλία Θερμότητας

Κάθετο Ανοιχτό Κύκλωμα

Αντλούμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της πρώτης γεώτρησης, το οποίο κυκλοφορεί στην Αντλία Θερμότητας, χαρίζοντάς μας θέρμανση ή ψύξη και το επιστρέφουμε μέσω της δεύτερης γεώτρησης στον υδροφόρο ορίζοντα.


Γεωθερμία και Αντλία Θερμότητας

Κάθετο Κλειστό Κύκλωμα

Γίνεται κυκλοφορία νερού και αντιψυκτικού υγρού μέσω κλειστού κυκλώματος πλαστικών σωλήνων, που βρίσκονται κάθετα εγκατεστημένοι σε γεωτρήσεις βάθους συνήθως 100 μέτρων.


Οριζόντιο Κλειστό Κύκλωμα

Γίνεται κυκλοφορία νερού και αντιψυκτικού υγρού μέσω κλειστού κυκλώματος πλαστικών σωλήνων, που βρίσκονται οριζόντια εγκατεστημένοι σε βάθος 1,2 μέτρων περίπου κάτω από την επιφάνεια της γης.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

IDM TERRA SW

Οι Αντλίες Θερμότητας IDM TERRA SW με συντελεστή απόδοσης (COP) 5,17 -τον μεγαλύτερο που υπάρχει σήμερα στην αγορά- είναι η ιδανική λύση για την κατοικία σας. Αποδίδει θερμική ισχύ από 8kW έως 20kW και με την IDM TERRA SW TWIN φτάνει τα 45kW.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

IDM HYGIENIK

Με πάνω από 25 χρόνια έρευνας και λειτουργίας, η IDM Energiesysteme GmbH παρουσιάζει το δοχείο αδράνειας IDM HYGIENIK για ζεστό νερό χρήσης. Παρέχει καθαρό και υγιεινό ζεστό νερό στο σπίτι σας χωρίς παθογόνους οργανισμούς, όπως άλλα δοχεία αδράνειας της αγοράς. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με ηλιακά πάνελ.

 

IDM TERRA AL

Οι Αντλίες Θερμότητας αέρος – νερού της σειράς TERRA AL με βαθμό απόδοσης (COP) 4,64 είναι ιδανική λύση για την κατοικία σας, αλλά και για μεγάλα κτήρια. Το μοντέλο TERRA AL 60 MAX παράγει 60kW θερμική ισχύ και φτάνει τα 300kW (5 μονάδες σε σειρά).

 

IDM TERRA ML

Οι Αντλίες Θερμότητας αέρος – νερού της σειράς TERRA ML παράγουν από 9kW έως 18kW θερμική ισχύ, με βαθμό απόδοσης (COP) 4,23 και είναι ιδανική λύση για την κατοικία σας.

 

 

IDM TERRA MAX

Οι Αντλίες Θερμότητας IDM TERRA MAX είναι η ιδανικότερη λύση για μεγάλα κτήρια και έχουν ήδη πείσει πολλούς επενδυτές. Αποδίδει θερμική ισχύ από 50kW έως 130kW ανά μονάδα. Το μοντέλο IDM TERRA MAX 130 αποδίδει 130kW και φτάνει τα 650kW (5 μονάδες σε σειρά).

 

 

0